2011. február 1., kedd

Földházak

A földházak kialakulása nem modernkori vívmány, elődeink pontosan tudták - életmódjukból fakadóan - hogyan kell a természettel összhangban épületeket építeni. A "modern" anyagok megjelenése és az ezzel járó formai szabadság olyan eszmei mozgásteret kapcsolt be az építészetbe, mely szinte teljesen kiszorította ezt az építési szemléletet. A természetes anyagok használata ugyan 150-200 évvel ezelőtt még magától értetődőnek számított, gyakorlati hasznosításukat csak az elmúlt 10-15 évben kezdték újra felfedezni. Az ilyen technológiákkal készített épületek kihasználják a beépített anyag természetes adottságait, ezáltal kedvező akusztikai, temperális és energetikai szempontokat generáltak. Nem léptek fel újabb társaiknál már megszokott épületkémiai problémák és esetleges bontásuk esetén a beépített anyagok jelentős része újrahasznosítható. A ma követendőnek titulált passzív házak jellemzője, hogy zavartalan működésükhöz a lehető legkevesebb energiát használják fel, illetve közben a lehető legkisebb mértékben szennyezzék környezetüket. Folyamatos karbantartást igényelnek.
A modern öko-házak több csoportra bonthatók

1. felhasznált anyag szerint:

            Fonott ház


            Vályogház: A vályogot sárból vagy agyagból, illetve szemcsés-, valamint rostos adalékokból (homok, szalma, pelyva, szecska, nád) készítik. Az adalékok arányának növelésével nő a vályog hőszigetelő képessége, csökken a teherbírása. A vályog fő tulajdonságai: gyakorlatilag éghetetlen, a téglafalaknál kedvezőbb hőtárolási és hangszigetelési képesség, a téglafaléval nagyjából megegyező hőszigetelő képesség, zsugorodási hajlandóság, kis nyomó- és igen csekély szakítószilárdság. A legősibb vályogtechnológia a vert fal, döngöléssel tömörítik. A nyílászárók helyét utólag kell kivágni.


            Dombház


Borospince, Csókakő

            Sárház



            Szalmaház


            Biobeton (papírbeton, fabeton, nádbeton)


papírbeton

fabeton

Biomassza

            Újrahasznosított anyagokból



            Gyeptégla ház


            Homokzsákokból épített ház




2. elhelyezkedés szerint:

            Föld feletti épületek
            Föld alatti épületek


háttéranyag:




            Természetes képződményből kialakított pl. barlanglakások

3. szerkezeti megoldások szerint:

            Természetes anyagokból, hagyományok szerint épített épületek
            Természetes anyagokat csak kiegészítő elemként felhasználó épületek





            Zöldházak, bioházak: Természetes megoldást adnak a változó és egyre szélsőségesebbé váló klímára. Bonyolult gépészet és szerkezet helyett növényekkel és formával válaszol az egyre növekvő igénybevételekre.



VanDusen Botanical Garden Visitor Centre, Vancouver, Canada



A témában írt könyvek:
Hegedűs Zsolt: A biorganikus építészet felé
Újhelyi Hedvig, Ozsvári Dénes: Dombházunkban kerek a világ
Gaál Ilona: Földbe mélyített lakóépítmények és az azokban lakók életviszonyai Szabolcs és Szatmár-Bereg vármegyékben a XX. Században (Központi Könyvtár GTO)
Debrecen: Öko-házak: Ember és környezetbarát építkezés (Könyvtár Folyóiratolvasó)

Irodalomjegyzék:

+ Dr. Lányi Erzsébet: Ökonómikus építészet jegyzete

Tomasek Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.