2011. február 1., kedd

Sok helyen lakik az ember

Ha a lehető legtágabban értelmezzük a "lakás", vagy inkább a "lakni" fogalmát, akkor érdekes dolgokat találunk. Mi pont erre vágytunk, és tettünk is lépéseket az ügy érdekében az előző félévben.

Első lépésként definiáltuk a "lakóhely" fogalmát, ami így szól: lakóhely az, ahol legalább egy ember legalább egy éjszakát többé-kevésbé védett körülmények között alvással tud tölteni. A lakás is lakóhely, de sok más, ettől eltérő hely is van, ahol emberek laknak, ezeket neveztük különleges lakóhelyeknek. Felosztottuk a különleges lakóhelyeket (teljesen önkényesen) 34 szeletre, és minden hallgató egy tanulmányt készített az általa választott területről.

A 34 terület:
alvóeszközök, elfoglalt helyek, eltérő használat, nyomornegyedek, barlang, földház, sátor, faház, menekülttábor, expedíció, kunyhó, nyugati kolostor, keleti kolostor, kórház, hajléktalanszálló, árvák otthona, idősek otthona, kollégium, munkásszállás, fogadó, szálloda, lakóbusz, lakókocsi, szekeresek, vasút, űrhajó és léghajó, tengerjáró hajó, lakóhajó, harci jármű, háború, óvóhely, laktanya, börtön, kényszermunka.

A harmincnégy témából elkészült huszonhét, a többi még várat magára:
a barlang, a menekülttábor, a nyugati kolostor, a keleti kolostor, a munkásszállás, a fogadó és a harci járművek témája a mostani félévben kerül sorra. És még az, ami kimaradt a felosztásból, például a treehouse és egyéb paraziták.

Aki kíváncsi, sok időt tölthet a tanulmányok böngészésével, kalandozhat a linkeket követve, mint én is nemegyszer. Jó szórakozást hozzá!

Jancsó Miklós

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.