2011. február 1., kedd

Lakóbuszok

Ezekben a mozgó lakhelyekben is megtalálható minden szükséges lakhatási funkció. Az összes esetben a vezetői egység azonos légtérben van a busz többi részével, kivételes esetekben leválasztható ajtóval. Ez után következik a közösségi rész, mely magába foglalja az ebédlőt, a konyhát, a nappalit és esetleg az alvóhelyet. Minden esetben van ebédlő, mely egy ebédlőasztalból és két oldalán padokból vagy ülésekből áll. A kisebb méretű buszoknál az ülések ággyá alakíthatók. A nagyobb buszoknál előfordulhat kihúzható kanapé és fotel is. A konyha fel van szerelve sütővel, főzőlapokkal, mosogatóval, hűtővel, esetleg mikrohullámos sütővel. Fent körben a szekrényekben tárolják a konyhai és egyéb eszközöket. A busz elektromossággal felszerelt, melynek akkumulátora a nagyobb méretű járműnél az oldalsó csomagtartóban van. A fűtés is beépített, télen is nyugodtan használható. Nyári hőségben viszont nagyon felmelegedhet a belső tér, de a profibb darabokban klíma is van. A busz hátsó részében található az alvó rész ágyakkal és előtte a fürdőszoba toalettel, zuhanyzóval, mosdókagylóval, tükörrel és hideg-meleg vízzel. Előfordul a buszok hátsó részén létra, melynek segítségével fel lehet mászni a tetőre.
Lakóbuszokat lehet vásárolni és bérelni is.
Léteznek nagy kiterjedésű lakóbusz/lakókocsi parkok is, melyek tartalmaznak fürdőépületet és egyéb szolgáltatásokat is. Külön hely van a toalett tartalmának kiszivattyúzására is, az ehhez szükséges csövek a busz csomagtartójában találhatók a fürdő alatti részben.

Példák
A lakóbuszoknak három fajtáját különböztetem meg méretük és használóik szerint. Típusonként jellemzem a különböző funkciók adottságait, működésüket.

Az első a legkisebb méretű busz, nagysága kb. megegyezik egy kisbuszéval. Kisebb társaság (4 fős) részére alkalmas. A bejárati ajtó a két oldalsó kerék között helyezkedik el. (A régi típusoknál a busz hátulján volt a bejárat, de ez már megszűnt.) Az ajtóval szemben található az ebédlőasztal, két oldalán padokkal vagy székekkel. Ehhez kapcsolódik a konyha. Az ülések átalakíthatóak ággyá, melyen 2-3 személy kényelmesen elfér. Ez a rész funkcionál nappaliként is. A helytakarékosság miatt kanapé nem helyezhető el. Ettől jobbra van a vezetői rész két üléssel. A többi fekhely a busz hátsó részében van a fürdő mögött. Az ágyak egymás felett vannak. Mellettük szekrények, tárolók találhatóak.

http://lakoauto.lap.hu/ - rengeteg link közül lehet választani, lakókocsit és lakbuszok oldala

 




http://www.tielencampers.nl/home.html - lakóbusz gyártó hely
http://www.tielencampers.nl/virtuele_tour.html - virtuális túra a gyártó helyen belül
http://tranzitonline.eu/2/hirek/hirek/2007-07-23/mercedes-benz-lakobuszok - lakóbuszok biztonságosabbá tétele (törésteszt, légzsákok)

  

Videó


A második csoportba a busz méretűek tartoznak. A bejártuk szintén a két kerék közt van, de előfordulhat az első kerék előtt is. Ebben az esetben az ajtónál felhajtható ülésű szék van, a volánnál pedig fix ülés. A nagyobb buszméret előnye a több hely. Az ebédlő tágasabb a nappalivá bővül, lehet benne kanapé és fotel is, melyek ágynak is kinyithatóak. Ilyenkor az ebédlőasztal székeit nem szükséges fekhellyé alakítani. A busz vége felé közeledve van a fürdő és szekrények. Egy franciaágy vagy két ágy is kényelmesen elfér a busz farában. Egyes buszok oldalának pár méteres szakasza gombnyomásra ki tud mozdulni. Ez általában a nappalinál van, ezáltal kiszélesedik a belső tér. A külső oldalsó csomagtartókban is tárolhatók eszközök. A luxus buszokban más egyéb jármű is tárolható. A külső felületén lehet beépített, kinyitható napellenző is.



 


A csapattagoknak szolgál, hivatalos eseményekkor a szponzoroknak és a média képviselőinek. A lakóbusz három, tolóajtókkal elválasztott szobát rejt: egy tárgyalótermet, amelyben egy számítógép, műholdvevőhöz kapcsolódó DVD/LCD tv csatlakozókat rejtő asztal, valamint két, köréjük elhelyezett kanapé található. Egy irodarészt, amelyben három munkahely, egy ruhásszekrény, valamint egy beépített, polcokkal ellátott szekrény kapott helyet (ebből a részből nyílik a mosdó, amelyben még a mosdókagyló is Ferrari-vörös). Végül pedig a pilóták pihenőszobáját, amelyben masszázsfotel, két munkahely karosszékkel, LCD TV, ruhásszekrény, polcos szekrény és egy, a vezetőfülke mögött elhelyezett lehajtható ágy került. A vezetőfülkében a sofőr ülése mellett még egy utasülés is található. A belső burkolat politúrozott fa, illetve vörös színű szövet.
A csomagtérként szolgáló térben kapott helyet a generátor, a légkondicionáló berendezés és az elektromos vízmelegítő. A busz tetején a lámpatestek, ventillátorok és a műholdvevő-antenna tárolására szolgáló doboz található, valamint ide kerültek az akár 50 vendég befogadására is alkalmas étterem ponyvatetejének rögzítési pontjai is.

http://stipistop.com/keteltu-luxus-lakobusz/ - kétéltű luxus lakóbusz


Videó

Filmek
- Vejedre ütök (Meet the Fockers) 2004
- Rumlis vakáció (RV) 2006


A harmadik kategória a használók miatt különül el, a turnébuszok. A bejárat minden esetben az első kerék előtt van, a sofőr ülése mellett. Előfordulhat az ajtónál felhajtható ülés is. A turnékon több ember munkájára van szükség, ezért a nappali tágasabb, nagyobb a kanapé. A kanapé aljában előfordulhatnak kihúzható fiókok, tároló helységek. Az alvóhelyek száma is növekszik. A fürdő és a konyha mögött helyezkednek el létszámtól függően egy- vagy kétoldalt emeletes ágyak. Beépített zugok, melyek felszereltek saját villannyal, kis polccal, monitorral, klímával és leválasztható függönnyel is. A banda tagjainak nagyobb belmagasságú rész van, ilyenkor csak két ágy van egy oldalon. Amikor nagyobb bandák utaznak, előfordulhat három ágy is egymás felett, amelyeken az együttes kevésbé fontos emberei (hangosító, rakodó) alszanak. A nagyon igényes embereknek (Kesha, az énekesnő) külön hálószobájuk van a busz hátsó részében, nagy franciaággyal és külön szekrényekkel.
A nagyobb társaságnál (Linkin Park és Jet nevű rockbandák) a busz farában is nappali, közösségi hely található kanapékkal, asztallal, monitorokkal és egyéb kiegészítő darabokkal (hűtőláda az italoknak, szekrény). Egyes esetekben a hátsó nappali helyén stúdió van (Timbaland). A fényűzés is megjelenhet különböző formákban: nappaliban két oldalt monitorok, hangulatvilágítás, fénycsíkok.




Youtube videók


 Krammer Alíz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.