2011. február 1., kedd

Sátrak

Sátrak típusai, a különböző megnevezések:




Bivakzsák vagy bivaksátor - Egyszemélyes menedék, melybe rajtad és a hálózsákodon kívül gyakorlatilag nem fér semmi. Csak akkor érdemes megfontolnod a bivaksátor használatát, ha elsődleges szempontod a súly minimalizálása. Ha szereted, hogy van egy kis hely a többi holmidnak is, akkor válassz inkább egy kis, 1-2 személyes sátrat.
Nyári sátrak - Általában két alumínium- vagy üvegszálas rudat használnak a sátor merevítésére. Jurta alakú, kisméretű, kinyitható előtérrel. A külső tető általában 10-15 cm-rel a talaj fölött ér véget, így viszonylag jól véd az eső ellen, és a sátor szellőzése is jó marad. Aljzata erős, kopásálló nylonszövet. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, vízitúrák. A nyári sátrak egy külön csoportjába tartoznak a méret szempontjából is külön említett nagy alapterületű, nagy belmagasságú, tágas közösségi terű, 4-8 főnek is kényelmes családi sátrak. A nehézkesebb felállítás, a 12-30 kg körüli súly nyújtotta hátrányt bőven ellensúlyozza a tágas közösségi tér, a 2-3 szeparált hálófülke, a könnyű túrasátraknál jobb csapadékállóság.
Tipp: ha bőven befér a kocsidba, és amúgy is egy kempingben lesztek 4-5 napig, dobj be egy ilyen családi sátrat. Esténként kényelmesen borozhattok, főleg ha néhány összecsukható kempingszéket is magatokkal visztek.
Túrasátrak - Rudazatuk nagy szilárdságú alumínium-ötvözetből készül, hogy ellenálljon az erős szélnek és az esőnek. A nyári sátraknál kissé laposabb, félkupola szerkezetű, 2 vagy 3 merevítő rúd tartja. A külső borítás teljesen befedi a belső sátrat, varratait impregnálással vízhatlanítják. Aljzata a sátor külső anyagával megegyező, vagy annál kicsit vastagabb, vízhatlanított orkánanyag. A nagyobb, 3-4 személyes túrasátrak előtere terjedelmes, ahol el lehet helyezni a cipőket, hátizsákot és egyebeket. Javasolt felhasználási terület: középhegységek, magashegységek a növényhatárig, trekkingtúrák.
Hegyi sátrak - Masszív, 3-4 rudazattal kimerevített, teknőspáncélhoz hasonlító viharálló sátrak. A külső sátor anyaga mintegy 20-30 cm-rel hosszabb, mint a sátor magassága, ezáltal kövekkel, hókockákkal teljesen le lehet zárni a külső borítást. Előtere lehetővé teszi a csomagok elhelyezését, illetve a belső sátron kívüli főzést.


A sátrak mérete
A fentiekből látod, hogy a bivakzsákok, a hegyi- és családi sátrak – nevüknek megfelelően- viszonylag kötött méretűek, a túrasátrakat azonban nagyon sok méretben gyártják. Utazásaid többségénél hányan lesztek a csapatban? Egyedül mész? Kettesben? Esetleg négyen lesztek? Ha társasággal csavarogsz, megosztod velük a sátradat, vagy mindenki viszi a saját fészkét? A sátor megosztása ravasz dolog, mivel olyankor a súly is megoszlik. Az egyik viszi a belsőt és a rudakat, a másik cipeli a külsőt és a cövekeket. A külön sátrazás biztosítja a magányt, de mindenkinek nehezebb lesz a zsákja.
Tipp: Örülj a barátaidnak, oszd meg velük a sátradat.
Nos, mit választasz?
Szóló (egyszemélyes) sátrak - Kicsi, könnyű menedék a nehéz embereknek. Ebben a minimál kategóriában, melybe a bivakzsák is beletartozik, nincs helye a mellébeszélésnek.
1-2 személyes sátrak - Ezek a sátrak kényelmes menedéket nyújtanak egy szóló túrázónak, de két ember is elfér benne ha kissé szűkösen is.
2 személyes sátrak - a legnépszerűbb túrasátor-méret. A sokféle típus közül próbáld kiválasztani, amely a legjobban megfelel az igényeidnek.
2-3 személyes sátrak - Ezek  a szélesebbre és általában magasabbra szabott kétszemélyes sátrak nagyobb teret biztosítanak lakóiknak. Szükség esetén egy harmadik személy is bepréselődhet, bár hosszabb távon nem túl kényelmes. Ez a típus jó választás olyan szülőknek, akik alkalmanként kisgyereküket is magukkal viszik.
3 személyes sátrak - Ha általában hármasban utaztok, ezek a modellek nektek készültek. Vagy kettesben utaztok ugyan, de szeretitek a csomagokat a sátorban tartani, és nem zavar a súlytöbblet, ezek a sátrak biztosítják a bőséges helyet.
4 személyes sátrak - Masszív, tágas túrasátrak. Súlyuk általában 5,5-7 kg között van, ezért a hátizsákos túrázók a csapat tagjai közt szétosztják az alkatrészeit. Kitűnő választás az autóval kirándulóknak is, ha nem akarnak olyan nagy csomagot vinni, mint a fülkés családi sátor és nem bánják, hogy nem tudnak benne felállni.
Családi sátrak - Nem az "este felállítom és reggel lebontom" kategória sátrai. A családi sátrak nem háton cipelésre, hanem inkább kempingezéshez ajánlott modellek, melyeknél a kényelem az elsődleges szempont. A nagy sátrak hátránya, hogy nehezebben találtok majd elegendő vízszintes helyet a felállításához és könnyebben ragadja el a szél, amíg a táborhelytől távol vagytok.

Kiegészítők:
Sátortakarók - A sátor fölé feszíthető, kiegészítő nylontakaró csak kevéssel növeli meg a sátor súlyát, de szinte tökéletesen vízhatlanná teszi azt. Egy, a sátor alá terített nylon takaró használatával sátrunk alja tiszta marad csapadékos időben, vagy nedves talajon is.
Cövekek - A sátrakhoz a gyári csomagolásban gyakran csak egyszerűbb, könnyű alumínium cövekeket találunk. Érdemes ezeket masszív, tartós acélcövekekkel is kiegészíteni, hogy sátrunkat keményebb, köves talajon is ki tudjuk feszíteni.
Tartalék- vagy csere rudak - A márkásabb sátrakhoz készletben és darabonként is cserealkatrészt biztosítanak a gyártók (egy bizonyos típusú sátorhoz általában csak a pont hozzávaló rudazat illeszkedik pontosan.) Egy-egy törött rúd ideiglenes javítását egy kívülről ráhúzható, de szorosan illeszkedő csődarabbal tudjuk megoldani.


A sátor karbantartása
A sátor csak kevés törődést kíván. A jól karbantartott, minőségi sátor évekig megbízhatóan szolgál.
- A nap ultraibolya sugárzása gyorsan elöregítheti a műszálas szöveteket. Extrém napsütésben teríts a sátradra egy külső borítást.
- Elcsomagolás előtt takarítsd ki a sátrat és a lehetőség szerint szárítsd ki. Ha esőben vagy neves füvön kell csomagolni, a víz nagyobb részét egy szivaccsal vagy törlőronggyal tudod eltávolítani a külső sátorról és az aljzatról. Ha hosszabb ideig nedvesen hagyod a sátradat, garantáltan birtokba veszik a penészgombák, ezért az első adandó alkalommal teljesen szárítsd ki a sátrat. Ha mégis kialakultak penészgombák, fertőtlenítő szeres vízzel töröld át vagy mosd ki a sátradat.
- Ne mindig ugyanazon élek mentén hajtsd össze a sátrat, mert ezek az élek az évek során maradandóak lesznek és a hajtások mentén törékennyé válhat az anyag.
Otthon ellenőrizd, hogy száraz-e a sátor, mielőtt hosszabb időre elraktározod. Állítsd fel, nézd át, hogy nem szorul-e javításra. Ellenőrizd a rudazat állapotát is, pótold az esetleg elveszett cöveket és zsinórokat.
Egyéb jótanácsok
Felállítás - Sátorhelynek sima, vízszintes területet válassz. Tisztítsd meg a törmeléktől (fenyőtoboz, gallyak, kisebb kövek), melyek nem csupán a hátadat bökdösik alvás közben, de a sátrad alján is bökdöshetnek kisebb-nagyobb lyukakat. Használj alátétet a sátor aljának megvédésére. A plusz jutalom: reggel is tiszta terület a sátor összecsomagolására.
Tartós eső - Nedves, párás időben próbáld elkerülni, hogy a sátor külső hozzáérjen a belsőhöz. Ha ez megtörténik, számíthatsz rá, hogy a nedvesség az érintkezési ponton betör a sátorba. Használj több feszítő zsineget a sátor megfelelő kifeszítésére.
Pára - Az egyik ok, amiért érdemes jó minőségű túrasátrat venni. Az olcsó hipermarket sátrak ritkán kínálnak lélegző anyagból készült belsőjű sátrakat. Ha ilyen sátorban töltesz egy meleg éjszakát, a testpára könnyen szaunává varázsolhatja, és izzasztó alvást eredményez.

A sátrazás hasznos/ szükséges kellékei:

_ Hálózsák
_ Derékalj (pl. Polifoam)
_ Túra gázpalack
_ Hadtápkészlet






Sátrak műszaki rajzai:


Sziget fesztivál – Budapest, Hajógyári-sziget
Lakófunkciók a területhasználat tükrében:



Cserkésztábor:
A cserkésztábor a cserkészet legjellegzetesebb programja. Általában 1-2 hét időtartamú sátortábor a természetben vagy egy cserkészparkban, ahol a cserkészek nomád körülmények között élnek, maguk építik fel táborukat, valamint változatos programokon vesznek részt.
Korábban (a II. világháború előtt) nem volt ritka az egy hónapos cserkésztábor sem. Magyarországon a természetben való táborozás elterjedt, de egyes országokban túlnyomórészt a cserkészparkok biztosítják a helyszínt.
A zánkai úttörőtábor : http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=9404


1975. május 25-én, a nemzetközi gyermeknap alkalmából ünnepélyes keretek között átadták a zánkai úttörőtábort. A Balaton északi partján fekvő úttörővárosban kéthetes turnusokban sok száz gyermeket táboroztattak egyszerre. A Zánkára érkező gyerekek, a kommunista ifjúságpolitika célkitűzéseinek megfelelően, a táborban hasznosan foglalták el magukat.




A szocializmus időszakában szovjet és keletnémet példák nyomán Magyarországon is felmerült egy úttörőtábor létrehozásának gondolata. A berlini Wuhlweide parkban, a Werbellinsee-nél fekvő Altenhofban vagy a mai Ukrajna területén található Artyekben kialakított úttörőtáborok kiváló mintául szolgáltak mind a tábor felépítését, mind pedig programját tekintve. 


Magyarországon az úttörőmozgalom vezetői a Balaton északi partján elterülő Zánkát jelölték ki a leendő úttörőtábor területéül. Budapesthez való közelsége, földrajzi fekvése, a fürdés és túrák adta lehetőségek egyaránt a Balaton felvidéki község mellett szóltak. 


A tábor építését a Csorsza-patak völgyében 1968-ban kezdték meg. Még javában folytak az építkezések, amikor 1972-ben megjelentek az első úttörőcsoportok a balatoni táborban.


A zánkai úttörőtábor hivatalos átadására a nemzetközi gyermeknap alkalmából ünnepélyes keretek között 1975. május 25-én került sor. Noha az építési munkálatok még ezt követően is folytatódtak, a tábor döntő része elkészült: a gyerekek szálláshelyeiken kívül birtokba vehették a könyvtárat, a társalgókat, az „üléstermeket”, a strandot, valamint a sportpályát. 



A Zánkára érkező gyerekek, akik elsősorban munkásszülőktől származtak, a kommunista ifjúságpolitika célkitűzéseinek megfelelően a táborban hasznosan foglalták el magukat. A tanulás és az értékteremtő szórakozás szorosan összetartozott.


Különleges sátrak:




Designsátor:


Előkép: a levél erezete








3 az egyben : sátror-kabát-táska:






Felhasznált irodalom:

Shelter systems:

tent design designblog:


wikipedia:

szabásminta:

jacket-tent-bag all in one:

10unusual tents:

designtent:

Amit a sátrakról tudni kell, magyar nyelvű:

kompakt kemping…utánfutóJ



Istvánfi Gyula: Az építészet története- Őskor, Népi építészet

Heli Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.