2011. február 1., kedd

Lakókocsik

A LAKÓKOCSI, MINT OLYAN



1. BEVEZETÉS

TÖRTÉNET

-A karaván szó perzsa eredetű (karwan), azt jelenti: „van”
-Az első (1880, Anglia) „szabadidő karaván” 18 láb hosszú, ma is létezik, a Caravan Club tulajdonában



ALAP


2. TÁRGYALÁS : LAKÓKOCSI TÍPUSOK


a.) KLASSZIK


alaprajzok (gy.k.: „layout code” -re kell kattintani)


b.) HÁZFORMÁJÚ



c.) DESIGN

lakókocsiból lakást



2 link – átfedéssel de nem teljesen ugyanaz


ezekből néhány:

Garrett Finney


Faro Cricket




NASA technológia





Niels Caris

„Az origami lakás

A Niels Caris tervezte lakókocsi útközben keskeny doboz, szükség esetén széthajtogatva tágas lakóteret nyerhetünk.”





Theresa Kalteis és Christian Freissling

Mehrzeller

„Egyéni igényekre szabva
A Mehrzeller névre hallgató lakókocsi-design lényege a tökéletes testre szabhatóság. A két osztrák tervező (Theresa Kalteis és Christian Freissling) valójában egy számítógépes programot alkotott, ahol a lakókocsi-vásárló a legfőbb design-paramétereket leszámítva minden mást a saját igényei szerint maga választhat ki. Így be kell jelölnie a felhasználók számát, nemét és életkorát, illetve a napi tevékenységek, mint étkezés, alvás, főzés, szórakozás, és pihenés relatív fontosságát. A program ezek alapján kalkulál, majd kiadja a család számára legmegfelelőbb alaprajzot, és látványtervet.”
  




„Emeletes utazó lakosztály

 Az ötvenes évek stílusában készült áramvonalas kialakítású vontatható lakosztály egy szempillantás alatt emeletes házzá alakítható. A gombnyomásra felnyitható tető terében található a hálószoba, alul a konyhával, fürdőszobával és terasszal ellátott lakótér.”




Kevin van Braak

„Hordozható természet

Kevin van Braak természet iránti rajongását a végletekig vitte. Hagyományos lakókocsiját egy kertté alakította át, így bármikor élvezheti a saját maga által leginkább kedvelt környezetet, legyen az esőerdő, fákkal övezett pázsit, vagy virágoskert. Még az évszakok változása sem jelent gondot, mivel ezek mind műnövények. A mű kertben 15 ember kényelmesen érezheti magát, akár a betonrengeteg közepén, még télen is.”



Thomas Zacek és Igor Zacek

„Környezettudatosság és kényelem

Szlovák tervezők, Thomas Zacek és Igor Zacek környezetbarát lakókocsit álmodtak meg az utazni vágyók számára. A tükörfelületű kapszula a szél és a nap felhasználásával elégíti ki az utazók energiaigényét. A kocsi tetején elhelyezett esővízgyűjtő tartály biztosítja a tisztálkodáshoz szükséges vizet, de pancsoló medencének is használhatjuk.”
  





„Mini lakókapszula

A két személy kényelmét biztosító kapszula az utazók legalapvetőbb igényeit igyekszik kielégíteni. Kis mérete miatt szinte bárhol leparkolhatunk vele, ezen kívül audio rendszer, víztartály, konnektor is be van építve a kétszemélyes ágy és az ülőhelyek mellé.”


„Harmonika

A hagyományos utánfutó típusát követő lakókocsi az úton mindössze 2×4,5 méteres. Oldalai harmonikaszerűen lenyithatóak, így az alapterület háromszorosára növelhető. A lenyitható deszkát stégnek használva horgászhatunk is a tó felett.”



BMW
„Felfújható buborék
A BMW tervezői által kialakított felfújható „Air camper” két utazónak biztosít szállást.”

3.) BEFEJEZÉS HELYETT: EGYÉB

PARK, CAMPING

barátságos idősekkel:


OLVASNIVALÓ

cikk:
Garzonnal az autópályán

meglepő és mulatságos: „panel helyett mobilházlakópark?”

könyvek angolul:

google könyvkereső:
pl.: Nagyvilág, 9. kötet, 7-12. kiadás  (1964), 1630. oldaltól


KÉPEK CSAKÚGY

kicsit hippi

képek google képkeresőből:
                

Jó tudni, mert szeretik sok helyen példaként mutogatni, hogy ezek a képek „csak” egy holland 
szabadtéri színház díszletei:

     


MOZGÓKÉP

hogyan készül (magyarul)

film: My life without me

A 23 éves Ann életében nincs semmi rendkívüli. Az anyja házának kertjében, egy lakókocsiban él két kislányával és férjével, aki leginkább munkanélküli - és aki egyébként az egyetlen férfi, akit valaha is ismert. Hogy eltartsa a családot, éjszakánként takarítani jár. Egy napon rosszul lesz. A kórházban az orvos közli vele, hogy halálos beteg. A fiatal nő úgy dönt, hogy nem mond el semmit a családjának, és elkészít egy listát az utolsó tíz dologról, amelyet még meg kell tennie, mielőtt meghal: gyakrabban mondani a lányoknak, hogy mennyire szereti őket - naponta többször is; kazettákon rögzíteni a szülinapi üzeneteket nekik 18 éves korukig; meglátogatni az apját a börtönben; megismerni egy másik férfi ölelését.”


Sorozat: A nevem Earl – Comedy Central

Paunoch Renáta

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.